Broken Bones slovenski viski

Broken Bones Whisky je poln, kompleksen in eleganten enosladni viski, ki mu edinstveni značaj daje preplet tradicionalnega škotskega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele.


Potem ko izbrani ječmenov slad namočimo v prvovrstno slovensko vodo, po mnogih raziskavah eno najčistejših voda na svetu, ga fermentiramo z različnimi vrstami kvasovk. Dobljeno pivino počasi destiliramo v skrbno nadzorovanem procesu dvojne destilacije. Z namenom dati viskiju polno sadno aromo je oprema za destilacijo izdelana na osnovi naših lastnih specifikacij.


Edinstvenost arome smo dosegli med drugim z uporabo sodov iz lesa slovenskega hrasta gradna, ki viskiju podeli želeni polni okus s poudarjenimi cvetnimi in sadnimi notami. Za bolj kompleksne in elegantne arome njegovo zorenje poteka tudi v sodih iz ameriškega belega hrasta, v katerih se je pred tem staral bourbon znanih ameriških destilarn. Dimljena različica je narejena iz dimljenega slada, za dodaten okus pa je proces staranja zaključen v sodih, v katerih so bili shranjeni najmočnejši dimljeni viskiji z otoka Islay.


Skladišča, kjer viski Broken Bones zori, so obkrožena z neokrnjenimi gozdovi, ki zagotavljajo čist zrak za njegovo 'dihanje'.


Ker trdno verjamemo v naravne procese, viski Broken Bones ni hladno filtriran in nima dodanih nobenih barvil. Ves viski je izdelan v majhnih serijah, pri izdelavi pa smo pozorni na vsako podrobnost.


Njegovo zorenje poteka v posebej izbranih sodih, izdelanih iz lesa slovenskega hrasta gradna in v sodih iz ameriškega belega hrasta. Ta kombinacija podeli našemu viskiju značilen poln okus s poudarjenimi cvetnimi in sadnimi notami.


Trenutno ponujamo klasično in dimljeno različico slovenskega viskija Broken Bones.


Za prihodnost načrtujemo izdelavo še drugih stilov slovenskega viskija.Mletje in namakanje

Ječmenov slad nabavljamo pri uveljavljenem slovenskem dobavitelju z več kot stoletno tradicijo. Vsi nadaljnji postopki, ki vodijo do žlahtne pijače, potekajo v naši destilarni. Slad zdrobimo in mu v posebni posodi iz nerjavečega jekla dodamo vodo ravno pravšnje temperature, da iz nastale ječmenove kaše izluščimo vse plemenite sladkorje, ki jih vsebuje. Kakovost vode je pri tem še kako pomembna in slovenska voda se pri tem s svojimi biokemičnimi lastnostmi in alpsko čistostjo izkaže v polni meri saj omogoča podaljšano fermentacijo pivine. Z njo dosežemo bolj svež in saden okus viskija.


Fermentacija

Pivino, ki jo dobimo iz ječmenove kaše, ohladimo in prečrpamo v fermentacijski kotel. Za bogastvo okusov viskija Broken Bones je, poleg kombiniranega staranja v izbranih vrstah sodov ter ustrezne destilacije, ključen prav nadzorovani proces podaljšane fermentacije. Za doseganje različnih okusov tekočini dodamo več vrst kvasovk. Izbor kvasovk, temperaturo in trajanje fermentacije, ki najbolje pripomorejo k pripravi polnega, kompleksnega in elegantnega viskija, smo določili na osnovi številnih poskusov. Fermentacija traja več kot 100 ur, kar je bistveno dlje od povprečja drugih izdelovalcev viskijev. Ob njenem zaključku nastalo pivo vsebuje okoli 8 odstotkov alkohola.


Destilacija

Po zaključku fermentacije pivo prečrpamo v bakren destilacijski kotel, izdelan posebej za našo destilarno na osnovi naše lastne specifikacije. Iz piva z majhno vsebnostjo alkohola po dveh destilacijah iz kotla priteče brezbarven novi viski, ki vsebuje več kot 70 odstotkov alkohola in vse magične substance, ki se v procesu staranja združijo v vznemirljiv žlahten viski. Postopki destiliranja so prav tako rezultat naših večletnih testiranj.


Trenutno ponujamo klasično in dimljeno različico viskija Broken Bones.


Zorenje

S kombinirano uporabo sodov, izdelanih iz lesa različnih vrst hrasta, pridobi naš destilat značilno in dozorelo aromo že v prvih letih staranja.


Pred polnjenjem v sode mladi viski najprej s prečiščeno vodo razredčimo na 63 odstotkov, kar je optimalna alkoholna stopnja za staranje v lesenih sodih. Pri tem naj omenimo, da vsako leto nekaj viskija iz sodov izhlapi, čemur destilarji poetično pravimo 'angelski delež'.


Edinstvenost arome viskija Broken Bones smo dosegli z uporabo sodov iz lesa slovenskega hrasta gradna, ki viskiju podeli želeni polni okus s poudarjenimi cvetnimi in sadnimi notami. Za bolj kompleksne in elegantne arome zorenje poteka tudi v sodih iz ameriškega belega hrasta, v katerih se je pred tem staral bourbon znanih ameriških destilarn.


Dimljena verzija je narejena iz dimljenega slada, končni okus pa viski dobi s staranjem v sodih, ki so predhodno vsebovali najmočnejše dimljene viskije z otoka Islay.


Skladišča, kjer viski Broken Bones zori, so obkrožena z neokrnjenimi gozdovi, ki zagotavljajo čist zrak za njegovo 'dihanje'.


Ponujamo vam posebno priložnost, da okusite vznemirljivost razvoja viskija od osnovnega destilata skozi proces zorenja. Z našimi paketi vzorčkov odkrijte čarobnost zorenja skozi čas v različnih vrstah sodov.


Prednaroči zdaj >>